вторник, 23 ноември 2010 г.

Кулинарните блогове като вид изкуство

Ако се чудите какво да сготвите, липсва ви вдъхновение и идея, един от начините да си помогнете е да се обърнете към кулинарните блогове. Интернет пространството е пълно с такива. Някои са семпли и лаконични, други са изпълнени със сложни рецепти и съставки, които чуваме за първи път. Презентирането на храна е издигнато до висотите на изкуство с невероятни снимки и изумителен стайлинг. Дори и да не разбирате езика, на който основно се води блога, пак си заслужва да влезете, само за да се насладите визуално на кулинарните шедьоври.
Представям ви някои от любимите ми чужди сайтове:

Cannelle et vanille 

Прекрасна фотография с елементи на носталгия и разбира се много интересна и здравословна кухня

Tartelette - виртуозност както по отношение на изпълнението на рецептите, така и по отношение на фотография
Anice&Cannella - блогът се води на италиански и изобилства с рецепти от средиземноморската кухня. 


Lara Ferroni - тряба задължително да опитате някоя от рецептите за нейните понички и тогава може би ще разберете, защото толкова много харесвам това място


White on rice couple  - Вълшебно място с много полезна информация, кулинарни трикове и невероятни рецепти, които винаги сработват!


Има още хиляди и хиляди такива места, където може да се отбиете и да направите виртуална разходка сред съвременните тенденции в кухнята. Не твърдя, че моята извадка от пет чуждестранни блога е най- представителната. Нямам за цел да правя класация. Това са просто тези, които на мен лично невероятно ми допадат.

По отношение на българските кулинарни блогове също има какво да се види. Класата и стила на някои от тях по нищо не отстъпват на вече показаните. Предлагам ви моите лични фаворите

something... - дори и нищо да не сготвите, порцията смях и красивите снимки си заслужават да посещавате този сайт всеки ден!


Salted lemons - стил и изящество. Ако не вярвате, че това може да се каже за нещо сготвено, то тогава посетете Луис и сами ще се убедите.


Cooks-and-Bakes  
Не е от най- популярните сайтове, но определено си заслужава да го посетите. Тортите на Даниела граничат със сюреализъм!Ева Тонева - изключително изчистен сайт с красиви фотографии. Тестените печива са виртуозни и невероятно вкусни!


Всички фотографии, които са използвани в тази публикация, принадлежат на авторите, чиито линкове съм дала.

1

Това е моята първа публикация (каква изненада:))) Създадох това местенце с идеята да събирам и споделям интересни сайтове, на които ежедневно попадам. Тематиката няма значение - от забавно и интересно, през красиво и вълнуващо до кулинария, техника и софтуер.  Надявам се да ви бъде полезно:)

Сърдечни поздрави!